Testosteron og rejsningsproblemer

Jeg skriver til dig for at blive klogere på testosteron og rejsningsproblemer. Min mand på 65 har de sidste måneder fået rejsningsproblemer, og jeg har engang læst at det kan være relevant at få testet hormon-niveauet for testosteron. At nogle mænd kan have for lidt testosteron? Og at det kan måles ved en blodprøve?  Han vil ikke så godt snakke om det og vil ikke selv undersøge det, så derfor skriver jeg til dig for at få lidt mere viden. Jeg tror desværre at det kan blive svært at få ham til at gå til lægen.

Kh K

 

Kære K

For lavt indhold af testosteron og rejsningsproblemer kan hænge sammen, men gør det ikke nødvendigvis. Rejsningsproblemer kan altså i NOGLE tilfælde skyldes testosteronmangel, også kaldet hypogonadisme, og ja, det måles ved en blodprøve. En nyere undersøgelser peger på, at op mod hver femte mand i Skandinavien har for lavt testosteronindhold i blodet.

Hos en voksen mand falder testosteronniveauet ca. 1-2% om året, så en mand på 65 har under alle omstædigheder ganske naturligt et væsentligt lavere indhold af testosteron end en 25-årig. Ikke kun alderen har indflydelse på hvor meget testostoron en mand har. F.eks. har det vist sig at meget fedt omkring maven har større betydning for testosteronniveauet end mandens alder.

Rejsningsproblemer alene er ikke et typisk tegn på testosteronmangel, for ved for lavt testosteronniveau opleves der også andre symptomer, så som nedsat sexlyst, nedsat energi, reduceret muskelmasse/styrke og evt. nedtrykthed eller udvikling af brystvæv. Så hvis han ikke oplever andre symptomer end rejsningsproblemet i sig selv, så er der ikke så stor sandsynlighed for at han har kritisk lavt testosteron.

Men han skal nu alligevel til lægen, for rejsningsproblemer kan være et symptom på andre sygdomme, som er behandlingskrævende, så det er altid vigtigt at konsultere sin læge ved begyndende rejsningsproblemer. Selv om din mand måske synes at det kan være pinligt at tale med sin læge om det, så skal han huske på, at en 65-årig med rejsningsproblemer for lægen er en rutinesag at tjekke. Op mod 50% af mænd mellem 40 og 80 har rejsningsproblemer, så lægen har masser af patienter med samme problematik. Hvis din mand har andre symptomer, f.eks. nogle af de ovennævnte som viser sig ved lavt testostron-niveau, så er det vigtigt at han nævner dem for lægen. Der er en del praktiserende læger som overser testosteronmangel, så hvis din mand har ovennævnte symptomer og lægen ikke selv foreslår det, så kan din mand selv bede lægen om at få målt sit testosteronniveau.

Jeg håber at du kunne bruge svaret, og at din mand kommer afsted til lægen.

 

De bedste hilsener,

Susan

 

Testosteron og rejsningsproblemer

Gratis guide: Undgå de 3 største faldgruber for seksualiteten i alderen

JA TAK, send mig den gratis guide "De 3 største faldgruber for seksualiteten i alderen - og hvordan du undgår dem" og tilmeld dig samtidig nyhedsbrev med nyheder og inspiration.

No comments yet.

Skriv et svar